Google lanceert Duo

Google Duo videobellen

Google kondigde tijdens Google I/O twee nieuwe apps aan: Duo voor videobellen en Allo voor chatten. Meteen na dit bericht heb ik mij in Google Play geregistreerd. Ik hoopte dat ik dan direct een seintje zou krijgen als ik een app kon downloaden. Helaas kreeg ik dat seintje niet en moest ik via Twitter vernemen dat Duo vandaag al in de Nederlandse Play Store beschikbaar was. Na het deregisteren kon ik eindelijk ook de app downloaden.

Wat is het?
Er wordt in de media een vergelijking gemaakt met Facetime van Apple en Skype van Microsoft. Zelf denk ik eerder dat Duo een concurentie is voor Glide. Een videoapp die heel populair is onder dove mensen, maar bij horenden vrijwel onbekend. Zelfs de logo’s lijken op elkaar. Duo is alleen voor de smartphone en niet voor een tablet of desktop.

De app is beschikbaar voor meerdere platformen, zowel Android en IOS. Om videogesprekken tot stand te brengen, heb je allebei de app nodig. Met Duo kun je geen groepsgesprekken voeren. Duo is voorzien van een end-to-end encryptie en slaat geen videogesprekken op. Dit zorgt voor extra veiligheid.

Installeren
Het installeren is eenvoudig in Google Play. Het is gratis en je hebt geen Google account nodig. Een telefoonnummer is voldoende. Op deze manier is het mogelijk om contacten te vinden en gevonden te worden. Duo vraagt toegang om het volgende te doen:

 • foto’s maken en opnemen;
 • audio opnemen;
 • toegang krijgen tot je contacten;
 • sms’jes verzenden en bekijken.

Ik vind het altijd vervelend als een app heel veel toegang wil. Dit valt bij Duo reuze mee. De eerste drie zijn verplicht. Ik heb nog geprobeerd om audio af te wijzen, want wat moet ik als dove met geluid? Hierdoor raakte de app flink in de war en liep alles vast. Google gaat Duo later aanpassen zodat ook audiogesprekken zonder beeld mogelijk zijn.

SMS-jes verzenden en bekijken lijkt mij nergens voor nodig. Dus dat heb ik wel afgewezen. Dit leverde ook geen problemen op. De optie is misschien wel een teken dat Google plannen heeft om iets te doen met sms-jes. Na de instalatie vraagt Google om je telefoonnummer en ontvang je via een sms een verificatiecode.

Nadat je deze intypt kun je meteen beginnen met videobellen. Als je op videogesprek drukt zie je een aantal contacten. Hierin is een verschil gemaakt tussen mensen met en zonder Duo. Contacten die nog geen Duo hebben kun je uitnodigen.

Interface
De interface is minimalistisch. Er zijn weinig functies en de instellingen zijn simpel. Met één tik bel je eenvoudig je contacten en heb je meteen verbinding. Het menu rechtsboven is een icoon met drie stippen onder elkaar. Dit wordt misschien niet meteen door iedereen begrepen en het valt bijna weg onder de infobalk van je mobiel.

Ideaal voor doven is dat je kunt kiezen voor trillen tijdens het bellen. Verder kun je nummers blokkeren. Dit heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar ik kan mij voorstellen dat dit soms goed van pas komt. De help en feedback bij de instellingen bestaat uit een Engelstalig Google forum. Dit is niet echt toegankelijk. Het beeld van de video is mooi beeldvullend. Je eigen video is een klein rondje. Iets te klein vind ik. Je ziet jezelf minder goed dan in bijvoorbeeld Facetime. Het is daarom belangrijk dat je goed in de camera blijft kijken.

Aankloppen
Met Klop Klop kun je de beller zien voordat je opneemt. In het Engels heet dat Knock Knock en dat klinkt eigenlijk veel grappiger. Zodra je op de knop videogesprek drukt ben je live. Vaak duurt het even voordat iemand opneemt en bij Duo moet je dan proberen netjes te blijven zitten zolang de telefoon overgaat.

Bij instellingen kun je Klop Klop gelukkig uitzetten. Andersom kan dit niet. Misschien leer je je contacten zo eens op een andere manier kennen… Je ziet gelukkig alleen video’s van bellers die jij hebt toegevoegd als contacten. Dat scheelt. Hopelijk bespaart dit te grote verrassingen zoals bij Chatroullette.

Kwaliteit
Google beloofde een video van hoge kwaliteit voor snellere en stabielere gesprekken, ongeacht of je wif-fi gebruikt of onderweg bent. Tijdens mijn eerste testen viel dit een beetje tegen, maar dat komt denk ik doordat mijn bellers allemaal lekker buiten in het zonnetje zaten. De videokwaliteit is met 720p voldoende. De kwaliteit gaat soms wel naar beneden.

Google doet dit om ook een gesprek tot stand te kunnen brengen als je een minder goede internetverbinding hebt. Zo wordt de videokwaliteit automatisch aangepast als de verbinding dit vereist. Het wisselen tussen WiFi en mobiel netwerk gaat zonder onderbreking. Duo wisselt zelf van verbinding als de het denkt dat mobiel internet sneller is dan WiFi. Om kosten te besparen kun je dit uitzetten bij de instellingen.

Conclusie
De app is echt super simpel. Ik wilde al langer van Glide af en ik zie in Duo een goed alternatief. Hoe geweldig de app ook is, zonder contacten heb je er niets aan. Nu moet ik eerst al mijn contacten overtuigen. Zie ik jou straks op Duo? Ondertussen wacht ik op Allo en kijk ik wat er gaat gebeuren met Google Hangouts.

 

5 gedachten over “Google lanceert Duo”

 1. Hoi Eva,

  Dit ga ik uitproberen. En imo is ook een videoapp. Dat gebruik ik wel. Maar minder kwaliteit. Ik ben benieuwd naar DUO of ’t mij bevalt.

  Groetjes
  Miranda

 2. Hoi Miranda,

  Bedankt voor je reactie. Ben benieuwd wat je er van vindt. Ik zal Imo ook eens proberen.

 3. In tegenstelling tot Facetime, dat enkel op Apple producten te vinden is, is Google Duo niet gebonden aan eigen hardware.
  De kwaliteit van de videogesprekken is dan ook nog eens afhankelijk van de specificaties van je toestel.

  Het is ook uitkijken naar de ontwikkelingen van WhatsApp. Die heeft plannen met videobellen.

 4. Als ik het zo lees dan lijkt DUO me weinig toevoegen als ik denk aan bijvoorbeeld Hangouts. Het probleem wordt inderdaad om mensen te overtuigen want er is al zo veel. En een grote groep mensen blijft toch hangen aan Skype, dat – zeker als je met meerdere mensen tegelijk werkt – niet zo geweldig is. Ik begrijp de keuze van Google ook niet goed om bellen en chatten van elkaar te scheiden door voor deze functies aparte apps uit te brengen.
  Voor mij is WhatsApp totaal geen optie. Wel berichtjes sturen natuurlijk, maar voor bellen gebruik ik het nooit. Een paar mensen hebben mij al eens via WhatsApp gebeld en die gesprekken hadden één ding gemeen: de technische kwaliteit was ongelofelijk beroerd.

 5. Wat leuk, een eigen website! Ik heb, na het lezen van je bericht, gelijk DUO gedownload. Ik ben benieuwd naar de kwaliteit ervan! Ik had inderdaad nog nooit van glide gehoord. Bij FaceTime valt de verbinding telkens weg. Ik begrijp hieruit dat glide (en hopelijk DUO of Allo) een betere optie is? Ik start eerst met DUO!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.